Met de fiets naar school

Basisfiets Diva

Vorige zomer werd ze zich bewust van het feit dat zo snel moest fietsen omdat haar wielen kleiner waren. Ze mocht op de camping even fietsen op de grotere fiets van haar vriendin. Ze was trots maar kon amper met haar voeten aan de grond. Ik wil ook zo een fiets! Ik ben groot genoeg!, zei ze iedere dag. Wanneer je tien centimeter groeit krijg je er ook zo een., liet ik haar weten.

Ieder zondag kreeg ze vijf euro. Spaar maar, dan heb je tegen volgende zomer genoeg geld voor een fiets., zei ik telkens beloftevol. De zomer was nog niet in het land, maar het aantal centimeters en euro's wel. Afgelopen woensdag ging ze trots haar nieuwe fiets kiezen, eentje met grotere wielen en versnellingen. Mama, mag ik gaan fietsen?, riep ze nog voor de fiets uit de camionette was.


Ik woon in een regio waar er vrij veel gefietst wordt. Zeker in het weekend hoor je heel veel mensen klagen over de terroristen en daarmee bedoelen ze de grote groepen fietsers die alle verkeersregels aan hun been lappen. De beste manier om de ergernis aan te pakken is zelf fietsen.

Twee dagen in de week werk ik van thuis uit en dat is de ideale gelegenheid om de benen wat te strekken. We nemen dan de fiets om naar school te gaan. Vandaag was het zover. Het was zalig. Mama, welke versnelling moet ik nu kiezen?, was de vraag die ze constant stelde.

Wat gaat de tijd toch snel. Nog niet zo lang geleden moest ik iedere minuut roepen waar ze aandacht moest voor hebben. Let op, er kunnen auto's uit die straat komen! Let op, daar zijn putten, ga maar het voetpad op! Niet op de auto's letten, zij letten wel op jou. Steek je linkerarm uit, we gaan afslaan. Niet achteruitkijken, dan ga je wiebelen. Niet bang zijn van die vrachtwagen, die ziet jou wel…. Ach, zoveel gevaren in het verkeer, de eerste maanden gaat een moedershart als een gek te keer en is er niks ontspannend aan.

Die fase zijn we voorbij. Nu gaat het zo: Bergop komt er aan, zet jouw versnelling maar op 1. Bergaf komt er aan, zet jouw versnelling maar op zes. Ja, doe nu maar de versnelling die jij het liefste gebruikt. Ze is zo blij, heeft duidelijk een mijlpaal bereikt. En mama weet, nog even en ik moet roepen: Wacht meisje, ik kan niet mee, je gaat te snel….. Tenzij, tenzij we heel veel fietsen en die benen van mama tegen een stootje kunnen.

Het grote fietsexamen

Fietsbrevet

In België kunnen scholen een aanvraag indienen om in het zesde leerjaar een fietsexamen af te leggen. Er wordt dan vooral nadruk gelegd op zaken zoals:

  • rechts rijden
  • voorrang verlenen
  • afslaan
  • voorsorteren

Uit statistieken blijkt dat de meeste ongevallen met fietsers gebeuren tijdens de overgang naar het middelbaar. Kinderen krijgen dan van de meeste ouders de toestemming om naar school te fietsen maar blijken daar in de praktijk niet genoeg ervaring voor te hebben. Ze kunnen fietsen maar zien de gevaren in het verkeer niet.


30 dagen autovrij

Campagnes zijn altijd leuk, zeker wanneer ze gericht zijn op onze veiligheid. Voor de autovrije zondag is het nog wat te vroeg, die is pas op 20 september. Maar waarom zolang wachten. In april start de campagne 30 dagen autovrij. #30dagen

Gedurende 30 dagen de wagen niet gebruiken is niet voor iedereen haalbaar. Maar een poging doen tot het minimum is op zich al heel veel waard.
Ben je afhankelijk van jouw wagen? Gebruik je de wagen dagelijks? Gebruik je de wagen functioneel of gewoon vanuit een gemaksgevoel. Kan je gewoontes veranderen door wat vaker de fiets te gebruiken?

In april hebben wij de wagen vier keer nodig omwille van de afstand. De rest van de maand hopen we de challenge aan te gaan. Doe jij ook mee?


Meer lezen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten