Dag van de aarde

Op 22 april vieren we de 'Dag van de Aarde'. Een dag om even stil te staan bij de natuur, klimaatsveranderingen en onze invloed op de aarde. Online merk ik dat heel wat Vlaamse organisaties werken rond het thema overconsumptie. Zelf zocht ik wat inspiratie op de internationale website.

Onderwijs in natuur en natuurbeleid blijkt dit jaar een groot aandachtspunt op 'Earth Day Network'. Bloggende mama's en papa's zullen het graag lezen. Per leeftijdscategorie staan er onderwerpen uitgewerkt voor een volledige week leerplezier.


Ik heb een kort programma uitgewerkt op basis van het aangeboden pakket:

Zaterdag 18 april: Werk een thema uit rond geluiden en geuren uit de natuur. Bespreek een aantal streekgebonden planten of bomen.

Zondag 19 april: Eentje voor de knutselmama's, maak een poster over klimaatsveranderingen. Eentje voor de schrijfmama's, schrijf een artikel over klimaatsveranderingen en denk daarbij aan mensen die hun leven nu reeds moeten aanpassen omwille van de veranderingen.

Maandag 20 april: Werk iets uit rond de koolstofkringloop. Waarom hebben we bomen nodig? Waarom mag je geen planten hebben op een slaapkamer?

Dinsdag 21 april: Werk iets uit rond de waterkringloop. Dit is de ideale gelegenheid om jouw kind iets te leren over de beken en rivieren in jouw streek. Je kan ook een experiment doen met water. Bijvoorbeeld het verschil tussen gewoon water, water met zout en water met schoonmaakmiddel.

Woensdag 22 april: Zet de tuin centraal. Onderhoud van de tuin, zaaien van groenten en bloemen. Ga samen met jouw kind even naar een winkel waar ze zaden verkopen en kies samen een zakje die je in april mag zaaien. Geniet er van.

Donderdag 23 april: Energie staat centraal. De zon, de wind en water. Werk iets uit rond groene energie. Zie je al veel zonnepanelen in jouw regio? Heb je ooit al een stuwdam bezocht? Is er een windmolen of watermolen in de buurt?


Vrijdag 24 april: Dromen van een groene job. Wat betekent het om een groene job te hebben. Hoe kan je jouw werkplaats groener maken? Zijn er reeds initiatieven op jouw werk, op school?

Zaterdag 25 april: De week is rond. Over welke thema's wil je nog wat lezen? Welke interessante boeken ken je reeds?

Volgens mij is de dag van de aarde een bron van inspiratie voor heel wat bloggers. Ik ga er alvast iets rond uitwerken en jij? Ik zie de linkjes graag verschijnen in de reacties.


Meer informatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten