Voedsel bewaren

Dat we onze handen regelmatig moeten wassen, onze keukengereedschappen moeten poetsen na gebruik en fruit en groenten moeten spoelen met drinkbaar water is ondertussen wel algemeen geweten. Hier thuis stellen we ons wel vaker de vraag hoe lang we iets mogen bewaren en op welke manier we dat dan het beste doen.

De vijf gouden tips

  1. Hou alles schoon
  2. Scheid rauw en bereid voedsel
  3. Verhit voedsel goed
  4. Bewaar voedsel op een veilige plaats
  5. Gebruik drinkbaar water en veilige grondstoffen

Bewaren van voedsel

Op de meeste verpakkingen staat de houdbaarheidsdatum vermeld. Tegenwoordig staat ook vaak vermeld tot wanneer iets houdbaar is na het openen van de verpakking. Maar wat verse producten betreft, zoals brood, fruit en groenten, daar houden we meestal gewoon rekening met wat onze zintuigen en ervaringen ons ingeven.

Op een verpakking lees je vaak dat iets al dan niet in de koelkast of diepvries bewaard moet worden. Soms lees je ook dat iets droog of koel bewaard moet worden. Maar wat betekent dat dan net? Koel betekent 15°, koelkast 4 tot 7°C, de diepvries -18°C. Droog, nou daar heb je een toestel voor nodig die de vochtigheid meet want droog betekent een luchtvochtigheid van minder dan 70%.

De ijskast en ijskelder werden ongeveer zestig jaar geleden vervangen door een koelkast en diepvriezer. De toestellen zijn al zo danig ingeburgerd dat we ons geen vragen meer stellen over het hoe en waarom. Ze maken deel uit van ons dagelijks bestaan en het is pas wanneer de elektriciteit eens wegvalt dat hun belang oh zo duidelijk wordt.

Koelkast

De bewaartijd van voedsel in de koelkast varieert van een paar dagen tot een paar weken. Voor de meeste producten geldt een algemene regel van ongeveer drie dagen. Toch zijn er heel wat uitzonderingen en veel is afhankelijk van het type koelkast dat je hebt. Sommige koelkasten hebben overal een constante temperatuur, andere niet. Je kan dit best even uitmeten met een thermometer. In principe is bij de meeste koelkasten de koudste plek net boven de groentelade. Daar bewaar je dan voedsel dat snel bederft.

Enkele voorbeelden:

  • Zacht fruit: 3 dagen
  • Hard fruit: 1 maand
  • Vlees: 2 dagen
  • Gemalen vlees: 1 dag
  • Sla: 2 tot 3 dagen
  • Gesneden groenten: 1 dag
  • Witlof: 10 dagen
  • Boter: 2 weken
  • Eieren: 4 weken
  • Gekookt ei: 1 dag
  • Melk, yoghurt: 4 dagen
  • Fruitsappen: 4 dagen
  • Witte saus: 3 maand

Diepvries

De meeste producten kan je ongeveer 3 maanden bewaren in de diepvries. Veel hangt af van de manier waarop je voedsel hebt voorbereid voor de bewaring. Je beperkt de hoeveelheden bijvoorbeeld best tot maximaal doosjes van 1 liter. Heel wat groenten kan je best even blancheren. Je kookt ze 3 tot 7 minuten en schrikt ze vervolgens onder koud water alvorens in te vriezen. Heel wat fruitsoorten kan je in zijn geheel invriezen, vaak worden ze ingevroren in een suikeroplossing. Vlees verpak je best per portie. Wanneer je toch verschillende portie bij elkaar verpakt kan je ze van elkaar gescheiden houden met boterpapier. Vis kan je best even in zout water dompelen vooraleer je hem invriest, dit zorgt er voor dat hij minder snel uitdroogt.

Een aantal voorbeelden:

  • Brood: vier weken
  • Rund- en kippenvlees: 9 maanden
  • Varkensvlees: 4 maanden
  • Vis: 3 maand
  • Groenten en fruit: 1 jaar
  • Ijs: 1 jaar

Etiketteren

Een van de belangrijkste zaken bij het invriezen is het maken van labels. Schrijf op een etiquette niet alleen wat er in zit, maar ook wanneer je het verpakt hebt. Voor de warhoofden onder ons kan je best ook even vermelden wat de vervaldatum dan is.
Online is er een handige tool waar je kan controleren hoe lang iets houdbaar is: "Bewaarwijzer". De site staat overigens bomvol tips en is een echter aanrader.

Meer informatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten