Sparen voor een buffer

Wanneer je een kasbudget opstelt dan groeit het verlangen om extra te sparen.

Wanneer ik bij andere mensen hun maandelijkse uitgaven en inkomsten opvolg dan zie ik heel vaak de drang om de hypotheek extra af te betalen. Ik heb geen bezit, maar toch kruipen die kriebels in mijn lichaam.

Wanneer ik naar mijn eigen kasbudget kijk dan wil ik vooral inspelen op het voorzien van kosten. Ik voorspel uitgaven die in de toekomst al dan niet zullen ontstaan. Zo heb ik een spaarplan voor mijn dochter haar studies en een beugel die er al dan niet komen. Ik heb een spaarplan voor mijn oude dagen onder de vorm van een levensverzekering en pensioensparen. Samen ongeveer goed voor 25% van mijn inkomen.

Spaarplan studie (nog 9 jaar) 100
Spaarplan gebit (nog 3 jaar) 160
Pensioensparen 71
Levensverzekering 51
Totaal 382

Vroeger had ik vrij veel ruimte om te spelen met mijn geld. Ik werkte zeven op zeven, had een goed inkomen en had eigenlijk nauwelijks de tijd om dat geld te spenderen. Het spaarpotje werd goed gevuld. Toen ik een aantal maanden in ziekteverlof terechtkwam zag ik dat spaargeld enorm zakken. Dat maakte me enorm onzeker over de toekomst. Toen ik terug aan het werk ging besloot ik niet meer aan mijn spaargeld te komen.

Ik neem ieder jaar, verdeeld over de schoolvakanties, minstens een maand onbetaald verlof. In die maanden heb ik extra geld nodig om de tekorten op te vullen. De afgelopen jaren voegde ik telkens mijn jaarlijkse inkomsten toe aan mijn loon om mijn mijn buffer aan te vullen. Het grote nadeel is dat eens mijn geld op mijn spaarrekening staat ik er niet graag meer aankom. Ik verzet dan hemel en aarde om die jaarlijkse uitgaven toch maar van mijn lopende jaarrekening te betalen.

Ondanks die drang heb ik deze maand besloten toch maar weer te werken met een spaarbuffer. De tijd is er rijp voor. Voor mijn voorziene kosten reken ik alle jaarlijkse kosten samen en deel dat bedrag door 12. Voor mezelf betekent dit een maandelijkse spaarplan van 80 euro per maand. Het buffer dat ik opbouw met dit spaarplan kan ik volgend jaar gebruiken om mijn jaarlijkse kosten te betalen.

Auto verzekering 595
Auto belastingen 128
Auto onderhoud 240
Hospitalisatie dochter 64
Hospitalisatie 122
Zorgkas 50
Lidmaatschap Natuurpunt 27
Lidmaatschap Hondenasiel 15
Totaal 1241
Spaarplan 103

Normaal raden budgetspecialisten aan om 10% van het maandelijks loon te sparen voor een noodbuffer. Ik spaar reeds 25% van mijn maandloon, maar dat zijn echter spaarplannen en niet zo zeer noodbuffers. Ik krijg het gevoel dat ik de lat voor mezelf net iets te hoog leg door nog eens 10% extra van mijn loon te gaan oppotten.

Huishouden (omvat woonst, nutsvoorzieningen en voeding) 34%
Spaarplan 25%
Onkosten waarop ik niet wil/kan besparen. (omvat logopedie, paardrijden, internet, gsm, afbetaling auto, zakgeld dochter, kosten bank, hondenasiel) 21%
Onkosten waarop ik wel wil/kan besparen (omvat uitstapjes, geschenken, kledij, bezine, extra voeding, drinken en snacks,...) 20%

Ik heb besloten een noodbuffer op te bouwen door maandelijks 10% van mijn restbudget over te schrijven. Mijn restbudget varieert maandelijks. Gemiddeld neem ik 600 euro om maandelijkse te spenderen. Dat betekent gemiddeld 60 euro per maand, dus een spaarbedrag van jaarlijks 720 euro.

(Inkomen – vaste kosten) x 10%

4 opmerkingen:

 1. Leuk om te zien! Ik streef zelf ook altijd naar een buffer. Ik wil graag minimaal 10.000 euro spaargeld hebben.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maak je daarbij een onderscheid tussen spaargeld en een buffer Nicole?

   Verwijderen
 2. ik heb heel lang gespaard en steeds 40% van mijn salaris op mijn spaarrekening gezet maar nu ga ik sinds februari weer naar school en heb ik geen inkomen.. nou er is al heel wat vanaf!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moedige stap heb je gezet Robin, daar heb ik veel bewondering voor.

   Verwijderen