Op uitstap naar Explorado

Robot

Reeds enige jaren vroeg ik aan mijn dochter of we eens naar Explorado konden gaan.

Ze is niet zo dol op museums en vond telkens weer een excuus uit om niet te moeten gaan. Deze keer had ik de klem klaar. “We gingen deze week reeds laserschieten en skiën, nu is het tijd voor eens wat anders.”

Een bezoekje aan Explorado is een leuke manier om wat bij te leren over de aarde, de natuurfenomenen en natuurlijk onszelf. Het is een perfecte mix van plezier en educatie. Overal staan doe-activiteiten klaar omringd door panelen met wat extra informatie. Handig voor diegene die tijdens het spelen zijn kroost wat wil bijleren.

Alle elementen komen aan bod, water, wind, vuur, aarde. Een tsunami nabootsen in een aquarium. Een vulkaan laten ontploffen. De stroming van een rivier bepalen. Voetsporen maken in het zand. Opgravingen zoals een echte archeoloog. Een huis bouwen in hout, een vloer leggen van planken, een dak leggen. Teveel om allemaal op te sommen.

Het ervaren van een aardbeving of orkaan zonder gevolgen, wie wil het niet? In Explorado kan het!

Je wandelt door een tunnel en ziet links en rechts een gewone kamer, de ene kant een slaapkamer, de andere kant een kantoor. Plots begint de vloer onder je te schudden en ook de kamers naast je krijgen het te verduren. Eens het trillen voorbij is loop je verder de tunnel in en dan krijg je een beeld van de schade na de aardbeving, alles is stuk en de grond onder je voeten trilt nog wat na. Mijn dochter vond het zo indrukwekkend dat ze geen twee keer door de tunnel wou.

Voor de orkaan ga je een schuilkelder binnen. Er is een oorverdovend lawaai en de wind blaast door de luiken heen. Af en toe schieten de luiken open en zie je de orkaan op je afkomen. Alles wordt donker en je hoort regen en heel veel lawaai. Even later trekt een brandweerman het luik open. De orkaan is voorbij geraasd, alles is stuk. Dit maakte minder indruk, je ervaart niet zozeer de kracht van de orkaan, je zit immers in een schuilkelder, maar wel het lawaai en de fases.

Op zich vind ik Explorado, vanuit sensationeel oogpunt, een vrij dure uitstap. Wanneer je op reis gaat naar de Westkust en je kunt een paar kortingskaarten bemachtigen, dan is het toch een aanrader. Je kunt er best een halve dag mee opvullen. De kinderen moeten wel wat begeleid worden om er echt iets van te leren. Los van het educatieve had ik de indruk dat de meeste kinderen het leuk vonden. De ouders moeten eveneens wat aangemoedigd worden om de activiteiten te doen. Regelmatig zijn er shows en wat het ene kind mateloos boeit is het andere kind halverwege beu. Op dat vlak moet je jouw kind zelf wat inschatten.

Explorado
Explorado

1 opmerking:

  1. Explorado... mij onbekend, maar lijkt me wel leuk. Wij gingen regelmatig met de kinderen naar musea, kunst gaan bekijken, en ik heb het geluk dat ze dat fijn vonden en nog vinden, zelfs bij de kleinkinderen zitten er nog die gaan musea bezoeken. Kunst maakt een groot deel van ons leven uit. We zijn het lang niet altijd eens met de opvatting van de kunstenaar, we kijken niet alleen, we praten er over, we ruziën er over. Heerlijk !

    BeantwoordenVerwijderen