Wie ben ik?

Sopdet

Voor jou lezer ben ik Sopdet, één van de vele namen die ik online reeds heb gedragen.

Ik ben in 1978 geboren en woon nog steeds in de streek waar ik geboren ben, tussen de Dender en de Schelde. Ik ben de trotse, alleenstaande mama van een dochtertje geboren in 2006. Samen met mijn dochter woon ik in bij mijn ouders. Mijn ouders behoren tot die uitzonderlijke groep van mensen die reeds lang en gelukkige getrouwd zijn. Samen vormen we een gezin van vier en we zijn niet van plan dat in de nabije toekomst te veranderen.

Op professioneel vlak werk ik op een ICT-afdeling alwaar ik een poging doe om computers zo lang mogelijk van de schroothoop te houden. Ik ben verantwoordelijk voor het vrijgeven van software-updates van Microsoft en help klanten wanneer ze problemen hebben met de configuratie van hun computer. Belangrijke competenties zijn klantvriendelijkheid, analytisch en strategisch denken.

Een aantal jaren geleden zat ik wegens gezondheidsproblemen gevangen in een klein coconnetje. Tijdens mijn herstel had het rupsje zin om als een prachtige vlinder de cocon te verlaten. Nu strek ik mijn vleugels opnieuw en verken de wereld op zoek naar mijn plekje onder de zon.

In het verleden ging ik mee in de flow. Ik liet mij inspireren door spirituele mentoren en verdiepte me in religies en Oosterse filosofieën. Die wijsheid draag ik mee in mijn rugzakje maar het pad dat ik bewandelde, heb ik verlaten. Ik had nood aan een grondige transformatie en werk daar heel bewust aan door routines te doorbreken en nieuwe mogelijkheden uit te proberen.

Ik verlang naar een autonoom leven weg van de drukte, terug naar de bron, mijn bron. Dat verlangen mag echter geen vlucht worden, ik wil dat alles zoveel mogelijk benaderen zonder te moeten vluchten naar de andere kant van de wereld. Gewoon verder bouwend op mijn huidige fundamenten, beseffend dat we reeds alles in huis hebben, ik moet er gewoon anders mee om gaan.

In 2015 kwam ik toevallig terecht op de website van Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus, befaamde minimalisten die de wereld willen inspireren tot een leven weg van het overconsumeren, weg van de ruis, terug naar de essentie. Hun inspirerende woorden brachten mij naar verschillende stromingen met heel wat overlappingen, van minimalisme naar ecologisme.

Mezelf omschrijven vind ik moeilijk. Ik denk dan graag aan het liedje “Bitch” van Meredith Brooks. Ik vind het maar afknottend om mezelf te beperken tot een paar woorden wanneer ik verdomd goed besef dat ik het allemaal ben. Afhankelijk van de situatie vertoont een mens andere eigenschappen, leeft de mens volgens andere normen.

Normen zijn zelfopgelegde verplichtingen die ontstaan uit het nastreven van waarden. Die waarden bepalen voor een groot deel wie ik nu ben en waar ik heen wil. Dit zijn de waarden die ik op dit ogenblik bewust wil nastreven:

Gezondheid: na een periode van ziekte weet ik hoe belangrijk dit wel is. Dit is een waarde die bij mezelf overlappingen heeft met heel wat andere waarden. Een gezond en sterk lichaam is de sleutel tot zoveel meer. Een groene levensstijl met ecologisch, verantwoorde activiteiten brengt gezond eten, veel bewegen, avontuur, verdieping en zelfdiscipline met zich mee.

Betaalbaarheid: mijn levensstijl moet betaalbaar blijven. Binnen onze maatschappij vind ik dat toch een belangrijk punt. Geen schulden, geen verspilling, niet overconsumeren. Maar betaalbaarheid brengt ook andere waarden met zich mee. Ik verwacht eerlijke, duurzame producten voor een eerlijke prijs.

Innerlijke beleving: ik heb de tijd nodig om mezelf te horen en voelen. Anders heb ik de indruk als een zombie door het leven te wandelen, een robotje dat doet wat geprogrammeerd wordt. Regelmatig pauzeren, dromen, nadenken en schrijven.

Hartstocht: wanneer ik vanuit mij hart kan leven, handelen vanuit een verbondenheid, mijn lichaam en ziel kan geven, onvoorwaardelijk en vrij, dan pas heb ik het gevoel echt te leven. Mezelf zijn en mezelf durven tonen en bovenal geloven in mezelf.

Vriendelijkheid: ik voel me schuldig wanneer ik een insect dood doe, dus hier is geen twijfel mogelijk, vriendelijkheid naar alles wat leeft en zelfs naar datgene waarvan we denken dat het slechts materie is. Luisteren is een belangrijke sleutel, echt leren luisteren zonder oordeel.

Ik ben Sopdet, een minimalist in wording.
Sopdet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten