Spirituele betekenis van ziekten

Steeds meer mensen worden geconfronteerd met ziektes waarvan de oorzaak niet gekend is. Vaker en vaker lijkt zelfs de symptoombehandeling niet te helpen. Stress wordt als oorzaak aangeduid en ‘leren mee leven’ blijkt de oplossing. Niet iedereen kan vrede nemen met dit eindresultaat.

Vanuit het Oosten waait een nieuwe wind. Luisteren naar ons lichaam, luisteren naar onze innerlijke stem om te weten te komen wat ons te doen staat. Dat luisteren blijkt nogal moeilijk te zijn voor ons Westerlingen. Gelukkig staan er hier en daar mensen op die handige lijstjes voor ons maken. Christiane Beerlandt is een van die mensen. In haar boek ‘De sleutel tot Zelf-Bevrijding’ somt zij de mogelijk psychologische oorzaken van onze lichamelijke ziektes op.

In essentie blijken de meest ziektes eenzelfde oorzaak te hebben. Het verdringen van emoties, angst hebben, een gebrek aan zelfvertrouwen, een gebrek aan vrijheid,… Het maakt mensen ziek en het is hoogtijd dat daar verandering in komt. Ons lichaam dwingt ons te kijken naar onszelf, gelukkig en zinvol door het leven te gaan. Bewustwording is de eerste stap.


Haar

Ons haar bekijken we het best als de wortels die zorgen voor een verankering van de geestelijke wereld in de materie. Ons kracht om te laten manifesteren.

Grijs haar

Grijze haren moedigen ons aan om nu eindelijk naar onszelf te gaan kijken. Hoe meer we leven vanuit het ego, hoe meer onze haartjes ons zullen aanmoedigen om eindelijk werk te maken van wat werkelijk telt.

Roos

Je gaat in de tegenaanval, je verzet je tegen autoritair en dominant gedrag en jouw lichaam blijkt de uitweg te zijn. Probeer het echter allemaal wat minder bruusk aan te pakken. Vervul jouw taak vanuit jouw eigen wijsheid, vanuit jouw eigen kunde. Laat de energie stromen, uit ze in creatieve buien zodat je niet langer moet afbijten van jezelf.

Aangezicht

Het gezicht de ontmoetingsplaats van de uiterlijke en innerlijke wereld, de gevoels- en gedachtewereld. Bij aandoeningen aan het gezicht stel je jezelf best de vraag of je spontaan durft leven zonder de invloed van anderen te laten domineren.

Jeukende ogen

Je wil hoger op, je wil verder geraken, maar ergens lukt het je niet. Zolang je daar zelf van overtuigd bent blijf je inderdaad opboksen tegen onoverwinbare obstakels. Je wil absoluut een oplossing en je bent bereid daarvoor diep te graven.

Koortsblazen

Iets moet uitgespuwd worden, iets wat je voor jezelf houdt, iets dat je niet durft zeggen uit angst. Vertrouw in jezelf, uit die gevoelens en laat het vogeltje vrij. Neem afscheid van mentors uit het verleden die niet meer goed aanvoelen en vertrouw op jouw intuïtie en wijsheid.

Ademhalingswegen

Mensen die last hebben van hun ademhaling hebben vaak het gevoel gevangen te zijn. Een beklemmend gevoel die zijn ontstaan heeft in angst. Mensen denken vaak dat ze afhankelijk zijn van anderen om gelukkig te zijn en klauwen die andere dan ook vast alsof de wereld in elkaar gaat storten zonder die persoon. Vrijheid en zelfstandigheid zouden sleutelwoorden moeten vormen in die mensen hun belevingswereld. Geloven in zichzelf, openstaan voor ervaringen en informatie, zoekend naar een vredig gevoel in zichzelf.

Hoesten

Wanneer iemand hoest dan weet je dat de emmer vol is. Iemand laat je onbewust weten dat ze het opgeven, ze vragen om aandacht, om liefde. Hoesten is een mengeling van agressie en verdriet. Iemand die vaak hoest heeft zichzelf te vaak verborgen, te vaak flexibel geweest, te vaak onderdrukt geweest. Bepaal duidelijk hoe ver anderen mogen gaan en laat je niet wegduwen.

Sinusitis

Wie er last van heeft weet wat hoofdpijn is. Sinusitis overvalt je, opgekropte woede, diepliggende angsten, vastzitten in een ijzeren rol. Het wegdrukken van krachtige energieën omdat je vastzit in een rol die je niet wil brengt infecties met zich mee. Je leeft niet meer vanuit jezelf maar vanuit een imago dat anderen je opleggen. Kom op voor jezelf. Stop met het afsluiten van compromissen. Ontdek die innerlijke wijsheid en wees niet zo hard voor jezelf.

Handen

Onze handen geven en leiden, ze staan symbool voor het aanbidden. Wanneer we onszelf te strenge regels opleggen of laten opleggen, te vaak overgaan tot het forceren van, te vaak denken in plaats van de intuïtie te volgen dan uit zich dat via de handen.

Armen

De psychologische betekenis voor pijn aan onze armen wordt opgedeeld in onderarmen en bovenarmen. De voorarmen staan voor zelfbescherming en afscherming. Mensen die last hebben in hun onderarmen hangen vaak vast in een twijfelhouding. De bovenarmen zijn symbolisch de engelenvleugels van de mens. Ze staan symbool voor koesteren, liefde en bewustzijn. Mensen die last hebben van de bovenarmen nemen meestal te veel hooi op hun vork, vaak uit angst de controle te verliezen.

Benen

Onze benen staan symbool voor ons vermogen tot loslaten, vooral zaken die toebehoren tot het verleden. Het vermogen om verder te evolueren naar een nieuwe toekomst. Mensen met sterke benen laten zich niet dragen, ze voelen zich gedragen door een hogere kracht. Mensen die last hebben van hun dijen stapelen onbenutte energie op. Een agressieve drang om zichzelf te laten gelden kan leiden tot problemen in de dijbenen. Mensen die zich te veel richten op presteren en zichzelf daarbij vast zetten kunnen last krijgen van hun onderbenen en scheenbenen. Koppigheid en starheid uit zich dan weer in de kuiten.

Buik

Onze buik is onze innerlijke glimlach. Onze antenne naar de buitenwereld, open en ontvankelijk. Wanneer het fout loopt in de buik, dan stellen we ons niet langer open. Uit angst zijn voorwaarden ontstaan en die zelfde voorwaarden zorgen er voor dat we ons al evenzeer niet meer openstellen voor liefde en leven.

Buikpijn

Buikpijn heeft, zoals veel ziektes, angst en een gebrek aan zelfvertrouwen als oorzaak. Er borrelt heel wat energie door het lichaam, maar ergens belemmeren we die energie van vrij naar buiten te stromen. Luister naar jezelf en heb vertrouwen in het leven. Wees de Meester van jouw eigen leven. Wanneer kinderen last hebben van buikpijn hebben ze vaak behoefte aan geborgenheid, maar ook hebben ze behoefte aan iemand die hen toont dat ze meer kunnen dan ze denken.

Rug

Onze rug symboliseert onze kracht, de manier waarop we in het leven staan, vooral met de sleutelwoorden wendbaarheid en ondersteuning in het achterhoofd.

Bovenrug

Net zoals de bovenarmen symbolisch verbonden met engelenvleugels, beschermende vleugels. Onze emoties worden gedragen door onze bovenrug. Mensen die blokkeren, die zichzelf niet bemind en gewaardeerd voelen hebben last van de bovenrug. Ze moeten leren van soepel te bewegen naar hun innerlijke wijsheid toe. Enkel wanneer ze zelf durven stromen, durven vertrouwen op hun eigen vleugels kan de energie uitstromen en manifestatie tot stand komen.

Middenrug

Onze middenrug staat voor de actieve verwerking van emoties. Stromen naar alle uithoeken van de wereld, het Al in ons opnemend. Wanneer we vasthouden aan het verleden, wanneer we onze gedachten te veel richten op zaken die voorbij zijn en daarbij nog eens alles gaan opblazen, dan voelen we ons bedreigd en komt onze middenrug onder druk te staan.

Onderrug

Geloven en vertrouwen in onszelf, in contact staan met die oerkracht, de emoties van het hogere bewustzijn, daar staat de onderrug voor symbool. Iemand die er van overtuigd is slecht te zijn, niet te vertrouwen is en angstig zijn toevlucht zoekt bij anderen krijgt last van de onderrug.

Bekken

De bekken staan symbool rijping, het ‘ik ben-gevoel’. Mensen die last hebben van hun bekken moeten proberen los te komen van situaties waarbij ze mensen of dingen gaan wegduwen of net aantrekken. Niet kritische naar de buitenwereld, maar zacht naar de innerlijke wereld.

Anus

Aandoeningen aan de anus hebben altijd betrekking op de nood aan loslaten. Stoppen met angstig afsluiten uit onzekerheid, maar loslaten en die giftige emoties verdrijven. Laat oude normen en angsten los, zaai wat je wil oogsten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten