Hoe is minimalisme ontstaan?

Minimalisme, een nieuwe start

Wanneer ik in het kort moet uitleggen waar minimalisme vandaan komt dan zeg ik graag: “Een goed boek van een Amerikaanse auteur wordt door een Nederlander vertaald en door de Vlamingen gelezen.”

Minimalisme is niet nieuw, het is vernieuwd. Het is een reactie die zich doorheen de eeuwen reeds meermaals heeft gemanifesteerd, het is een reactie tegen overdaad. We kennen het vanuit de religieuze stromingen als eenvoudig leven en vanuit de kunststromingen als minimalisme. De terugkeer naar de essentie, het liefst door ons te ontdoen van alles wat ons afleidt, gebruikmakend van datgene wat zich aanbiedt.

Minimalisme is in Amerika uitgegroeid tot een subcultuur, een stroming die zich verzet tegen de Westerse consumptiemaatschappij. Henry David Thoreau wordt vaak bestempeld als voorloper van deze stroming. Zijn boek is bij bol.com verkrijgbaar als E-book voor 14.99 euro, bij Kindle voor 16.36. Hij levert kritiek op de Westerse waarden, vooral het hard werken en de waardering van persoonlijk bezit.

Wanneer je online op zoek wil gaan naar hedendaagse pioniers dan zoek je in het Engels op ‘Minimalism’, ‘Simple Living’, ‘Slow living’, ‘declutter’ en ‘Zero Waste’. In het Nederlands zoek je op ‘vrekken’, ‘consuminderen’, ‘eenvoudig leven’, ‘duurzaam leven’, ‘leven zonder afval’, ‘plastic soep’ en ‘permacultuur’. Aan de sleutelwoorden kun je zien dat je met deze subcultuur alle richtingen uit kan. Van spaarzaam leven tot volledig autonoom leven, altijd met een knipoog naar de natuur.

Zelf ontdekte ik minimalisme voor het eerst via de website van Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus. Zij begonnen in 2010 met het nastreven van een minimalistische levensstijl en publiceerden hun ervaringen en inzichten op hun website. Op dit ogenblik hebben ze ongeveer 4 miljoen lezers, wat op zich reeds duidelijk maakt hoeveel Amerikanen klaar zijn voor een volledige omkeer in hun leven.

http://www.theminimalists.com/

Verder vind ik ook Joshua Becker een aanrader. Hij begon in de jaren ’90 met het vereenvoudigen van zijn leven. Hij deed dit samen met zijn gezin. In zijn boeken geeft hij tips, vaak spiritueel getint, met daarbij heel wat voorbeelden uit zijn eigen leven.

https://www.becomingminimalist.com/

Eveneens populair op het Amerikaanse continent is Courtney Carver. Ze werd bekend met haar project 333. Daarin neemt ze het standpunt in dat je voor ieder seizoen slechts 33 kledingstukken nodig hebt. Ze spreekt daarmee heel wat modebloggers aan. Zowel op Pinterest als Instagram verschijnen heel wat kledingcapsules.

https://bemorewithless.com/

Ook uit het Oosten komen er tips overgewaaid. De bekendste van de afgelopen jaren is Marie Kondo. Haar boek was op een gegeven moment een echte hype. Ze leert mensen opruimen en organiseren. Daarbij legt ze bijvoorbeeld de nadruk op het feit dat je alleen maar spullen mag houden die vreugde brengen. Heel wat mensen hebben uit haar boek en filmpjes nieuwe methoden geleerd om spullen te organiseren. Vooral het plooien van kledij werd door veel mensen opgevolgd.

https://konmari.com/

In Nederland is het tijdschrift ‘Genoeg’ een mooi vertrekpunt. Het tijdschrift is opgericht in de jaren ’90 en nog steeds heel actueel en populair. De klemtoon ligt op duurzaam leven, leven met minder, minder gedoe, meer rust. Hanneke van Veen, een van de grondleggers van de vrekkenkrant, bracht het boek ‘Je geld of je leven’ uit.

http://www.genoeg.nl/

In Vlaanderen lijkt het mij dat het ‘Netwerk bewust verbruiken’ het beste vertrekpunt is. Meer dan veertig organisaties zijn bij hen aangesloten, de meest bekende zijn Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu, Gezinsbond, Natuurpunt, Velt, WWF, enz. Ze richten zich tot de burger en bedrijven met tips om een eenvoudige en duurzame levensstijl te ontwikkelen.

https://www.bewustverbruiken.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen