No-nonsense-spend challenge september: Het plan

Budget uitdaging

Voor de tweede keer op een rij doe ik via de gesloten Facebookgroep ‘Meer geld, minder stress – bespaartips’ mee aan een 'Budget Uitdaging'. De uitdaging start in september, maar deelnemers kunnen de begindatum aanpassen naar gelang het loon gestort wordt. Mijn uitdaging begint op 30 augustus.

De benaming van de uitdaging is veranderd in 'No-nonsence-spend'. Hier en daar waren er de vorige keer deelnemers die vonden dat niks uitgeven, niks uitgeven betekent. De meerderheid van de deelnemers vond dat een stap te ver en kozen er voor om zuiniger te leven en geen domme uitgaven te doen.

Sjouke heeft de inschrijvingspagina bijgewerkt en natuurlijk hopen we, net zoals de vorige keer, heel wat deelnemers te zien verschijnen. Ik heb het ‘Plan’ ondertussen ontvangen dus ik kan reeds nadenken over een aantal punten.

Waarom doe ik mee

In juli liet ik al weten dat ik meedoe aan de uitdaging omdat ik enerzijds wil evolueren naar een eenvoudig en afvalvrij leven, anderzijds mijn buffer en spaarrekening een boost wil geven. Ik hoop dit te bereiken door op het einde van de maand een deel van mijn huishoudbudget over te kunnen boeken naar mijn spaarrekening.

Eind augustus ben ik geconfronteerd geweest met een aantal verwachtte en onverwachtse kosten waar ik best nerveus van werd. Ik moet dat buffer nu opnieuw gevuld krijgen, maar die kosten zijn nog niet van de baan. Bovendien heb ik de verjaardag van mijn ouders, huwelijksverjaardag van mijn ouders en de eindejaarsfeesten in het verschiet. In mijn achterhoofd ben ik toch wel een beetje gaan panikeren. Besparen doe ik deze maand dus in de eerste plaats om te kalmeren en het gevoel te hebben de touwtjes stevig vast te hebben.

De spelregels

Sjouke Bakker heeft zelf al een paar regels opgesteld. Als mens vinden we het vaak zo moeilijk om ons aan 'de' regels te houden. Binnen deze uitdaging mag je de regels aanpassen. Dat verlaagt de drempel. Mijn spelregels zijn eerder richtlijnen voor mezelf.

 • Ik koop alleen wat ik nodig heb.
 • Ik koop een aantal seizoensgroenten om in te vriezen
 • Ik koop niks van op mijn verlanglijst
 • Ik schuif geen kosten door
 • Ik let op mijn ecologische voetafdruk
 • Ik hou mijn budgetboekje goed bij

Uitgaven voorspellen

Budget uitdaging

September is ieder jaar een dure maand, dus voor mij komt het goed uit dat ik nu mee doe aan een ‘budget uitdaging’, er is geen ruimte voor extra uitgaven. Ik heb geen idee welk budget ik moet voorzien. Ik hoop gewoon dat ik zo weinig mogelijk geld uit mijn buffer moet gebruiken.

 • Voeding en verzorging
 • Medische uitgaven
 • School
 • Kleding dochter
 • Vervoer
 • Teambuilding
 • Geschenken

Welke vervangingen sta ik toe

Nadenken over wat ik al dan niet wil vervangen in een budget uitdaging vind ik best wel moeilijk. Ik ben inwonend en ben dus niet de enige die hierin beslissingsrecht heeft. De rest van het gezin doet niet mee aan deze uitdaging. Bij de vorige uitdaging heb ik gemerkt dat sommige mensen dit creatief aanpakken. Zelf wil ik zaken die vervangen moeten worden het liefst vervangen door een duurzaam alternatief met zo weinig mogelijk direct en indirect afval.

Ik neem me dan ook voor om, indien nodig, de tijd te nemen op zoek te gaan naar een oplossing die ofwel een stevig staaltje is van creatief omdenken ofwel een zero waste alternatief tot stand brengt. Misschien kan ik de rest van het gezin overtuigen om mee te gaan in mijn denkwijze.

Een maandmenu opmaken

Budget uitdaging

Binnen ons gezin ben ik niet meteen diegene die achter de kookpot staat en ook niet diegene die bepaalt wat er klaar gemaakt wordt. Ik kan suggesties geven en er wordt regelmatig naar mijn inspiratie gevraagd. Ik zoek vooral uit welke groenten en fruit op dit ogenblik vers zijn, dus zoveel mogelijk seizoensgebonden en lokaal. Ik wil nog een aantal groenten invriezen en ik ga vooral nog wat genieten van de zaken die volgende maand niet meer te verkrijgen zijn.

Ik heb vorige maand een lijstje aangemaakt van alle spullen die ik, voor zover ik het kon achterhalen, het afgelopen jaar heb gekocht. Ik probeer die voorraadlijst nu verder aan te vullen met de houdbaarheidsdatum en de frequentie van gebruik. Die lijst wil ik dan gebruiken om mijn voorraad beter aan te vullen en op zoek te gaan naar goedkopere of duurzamere producten.

Mijn valkuilen

Deze maand ga ik geconfronteerd worden met mijn grootste valkuilen, geschenken en dochterlief. De school begint opnieuw en mijn meisje heeft nog wat kledij nodig, maar iedere schooljaar gaat gepaard met een aantal nieuwe rages waar kinderen zo gemakkelijk in mee gaan. De vraag blijft hoezeer mijn moederhart de bovenhand zal nemen. Ik moet ook op zoek naar een verjaardagsgeschenk voor de verjaardag van mijn ouders. Bovendien vieren mijn ouders in oktober hun 40-jarig huwelijk, een mooie dag die we niet zomaar voorbij kunnen laten gaan. Voor een feest heb ik geen geld, maar ik hoop wel dat ik iets vind om hen een mooi weekend te bezorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten